Lielais: ''Spēles pret Dobeli gaidu jau kopš izlozes dienas''

01/10/2019

Latvijas handbolists Toms Lielais pēc trīs gadiem Vācijā šosezon pārstāv vienu no spēcīgākajiem Luksemburgas klubiem "Dudelange". Cīņā pret šo komandu pēc 12 gadu pārtraukuma uz Eiropas skatuves atgriezīsies "Tenax Dobele", tāpēc pirms kārtējās spēles vietējā čempionātā Lielais sarunā ar LHF dalījās savās pārdomās gan par Vācijas posmu, gan pārēju uz Luksemburgu, gan gaidāmajām spēlēm pret "Tenax". 

Pēc lieliskas sezonas "Tenax Dobele" rindās 2016. gadā pārcēlies uz Vāciju, kur pavadīji trīs gadus! Ar kādām emocijām atceries šo laiku?
Vācija man bija liela iespēja. Pabiju četrās komandās trīs gadu laikā. Nonākt Flensburgā tā bija izcila iespēja. Trenējos ar 1. Bundeslīgas komandu. Tā bija liela pieredze. Spēlēju gan pie otrās komandas 3. līgā. Tur ne līdz galam viss izdevās un sanāca tā, ka pēc tam devos uz 2. Bundeslīgas komandu Aizenahā. Man bija tāda vienošanās ar komandu, ka pie laba snieguma pagarināsim līgumu. Diemžēl sanāca tā, ka es labāko sniegumu sāku demonstrēt brīdī, kad viņi jau paspēja parakstīt citu spēlētāju. Uz soliņa sēdēt negribēju. Pēc tam devos uz 3. līgas komandu Blankenburgā, kur savukārt sākās problēmas ar savainojumiem. Nomainīju arī šo komandu un pievienojos "Saarlouis". Pirmo pusgadu spēlēju, bet tad bija problēmas ar elkoni. 

Tagad skatos atpakaļ uz šo laiku Vācijā un noteikti daudzas lietas darītu citādāk. Tieši posmā pēc došanās prom no Dobeles. Es ļoti labi saprotu, ka nonākšana tādā komandā kā Flensburga bija milzīga iespēja. Es to saprotu arī tajā brīdī. Bet savu iespēju izmantot es nespēju. Noteikti būtu lietas, ko mēģinātu darīt citādāk. 

Vācijā mainījās Tava domāšana? 
Var tā teikt, ka domāšana kopumā mainījās. It kā Eiropa, Vācija, taču mums ir cita mentalitāte, raksturs. Esmu kluss, mierīgs, nosvērts, bet, kad nonāc tajā līmenī, jabūt vairāk egoistam. Jāsaprot, ka pret ārzemju spēlētāju attieksme būs citādāka. Kopējā komandas attieksme ir atšķirīga. Ja esi komandā ilgāku laiku, tad Tevi ar laiku pieņem kā savējo, taču no sākuma ir grūti. 

Kā parādījās variants pārcelties uz Luksemburgu? 
Mēs ar komandas biedru aizbraucām uz Luksemburgas čempionāta izšķirošajām spēlēm. Redzējām, ka līmenis nav slikts, skatītāji uz spēlēm nāk. Pēc tam, kad jau atgriezāmies "Saarlouis", pa jokam paprasīju komandas biedram, vai nav iespēja nākamo sezonu spēlēt Luksemburgā. Viņš painteresējās tik tālu, ka tagad esmu "Dudelange" komandā. 

Kādi ir apstākļi, dzīvošana Luksemburgā?
Dzīvoju pats nedaudz ārpus pilsētas, tādā kā mazpilsētā. Piecu minūšu attālumā no zāles. Klubs nodrošina dzīvokli. Esmu apmierināts ar dzīvošanu gan tur, kur pats dzīvoju, gan lielo pilsētu. Kad pirmo reizi atbraucu uz Luksemburgu, biju pārsteigts par kopējo dzīves līmeni šeit. Ļoti attīstīta valsts. Sportā it kā nav tik izcilu sasniegumu, taču ir jūtama attīstība, ir redzams, ka viņiem ir sistēma. Pats ar komandas biedriem dažreiz esmu kaut kur izgājis ārā paēst, bijām uz citām handbola spēlēm, uz basketbolu. Garlaicīgi nav. Es pats gan paralēli strādāju, tāpēc brīvā laika nav daudz. Bet blakus ir Francija, Vācija, citas pilsētas. Viss ir tuvu, visur var ātri nokļūt. 

Kāds ir handbola līmenis? Konkurence komandā? 
Godīgi sakot, man ir grūti salīdzināt ar citiem čempionātiem. Teiktu, ka pirmās četras Luksemburgas komandas būtu kaut kur Vācijas 3. līgas augšgalā. Apakšējais gals jau ilgāku laiku ir nemainīgs, tās ir vājākas komandas. Pirmās četras komandas spēlēs arī Eiropas līmenī. Pats spēlēju gan kreisā insaida, gan saspēles vadītāja pozīcijās. Konkurence ir liela. Kreisajā insaidā ir pieredzējis serbs, kurš savulaik ir spēlējis arī Francijas augstākajā līgā. Otrs ir 19 gadīgs puisis. Ja sakārtotu citas problēmas, man no sākuma likās, ka pēc fiziskajiem parametriem viņš varētu spēlēt Vācijas Bundeslīgā. Centrā ir divi bijušie Luksemburgas izlases spēlētāji. Kad vēl pirms sezonas runāju ar treneri, viņš teica, ka neviens nespēlēs 60 minūtes. Tā arī principā ir. Dalām šo laiku. Katrs laukumā pavada ap 30 minūtēm. 

Kādi ir komandas mērķi šajā sezonā? 
Gribam labi nospēlēt vietējā čempionātā. Kļūt par čempioniem būs gandrīz neiespējami. Sportā viss ir iespējams, uz to ir jātiecas, taču pirmās divas komandas ir spēcīgākas. Vieta trijniekā būtu labs rezultāts. Kluba vadība neko konkrētu nav pateikusi. Protams, vadība vienmēr grib vairāk un labāk, taču arī šie cilvēki, domāju, saprot, ka divas vienības ir spēcīgākas. Eiropā būsim priecīgi, ja spēsim tikt garām Dobelei. Bet konkrētu mērķu uzrakstītu uz papīra nav. 

Ko "Dudelange" iekšienē runā par "Tenax Dobele" komandu?
Man uzreiz paprasīja, vai varu dabūt "Tenax" spēļu video. Protams, ka palīdzēju. Treneris uzdeva dažus jautājumus, bet viņam pašam ir spēlētāja pieredze. Mēs jau vakar konkrēti gatavojāmies Dobelei, lai arī šovakar vēl ir čempionāta spēle. Jāsaka, ka treneris diezgan labi ir izanalizējis gan "Tenax" aizsardzību, gan spēli uzbrukumā. Daži komandas biedri man nāca klāt un uzdeva jautājumu, vai varēsim Dobeli uzvarēt. Es uzskatu, ka varam to paveikt. Kopumā gan esam piesardzīgi. Saprotam, ka nebūs viegli. Es pats uzskatu, ka būs ļoti līdzīga spēkošanās. 

Pašam šīs spēles būs īpašas?
Skatos citādāk uz šīm spēlēm. Īstenībā gaidu tikšanos ar Dobeli jau kopš Izaicinājuma kausa izlozes. Prieks būs spēlēt pret "Tenax". Zinu visus puišus šajā komandā, kopā trenējāmies, ir man tur arī draugi. Uz Latviju lidosim piektdien, 11. oktobrī.

Luksemburgas čempionātā šosezon startē astoņas komandas. Lielā "Dudelange" četrās spēlēs izcīnījusi trīs uzvaras un ieņem trešo pozīciju. Bez zaudētiem punktiem spēlē tikai "Differdange", bet otrajā vietā ar tikpat punktiem kā "Dudalenge", taču labāko gūto un zaudēto vārtu starpību, atrodas "Esch" komanda. 

EHF Izaicinājuma kausā pirmā spēle starp "Dudelange" un "Tenax Dobele" komandām notiks 5. oktobrī Luksemburgas kluba mājvietā. Spēles sākums pulksten 20:00. 12. oktobrī atbildes spēle Dobelē sāksies pulksten 17:00.