Handbola trilleris Ēģiptē: Pasaules čempionātā ceturtdaļfinālā pēcspēles metienos uzvaru izcīna Dānija

27.01.2021 20:55

Pēc dramatiskas cīņas Pasaules čempionātā handbolā Ēģiptē pusfinālā iekļuva līdzšinējie pasaules čempioni – Dānijas handbolisti –, kas divos spēles pagarinājumos un pēc tam pēcspēles metienos pieveica mājiniekus – Ēģiptes handbolistus – ar rezultātu 39:38.

Favorīti šajā mačā pirms spēles bija Dānijas handbolisti, tomēr, vadoties pēc grupu spēlēm, bija skaidrs, ka dāņiem šī nebūs “viegla pastaiga”. Prognozes piepildījās arī laukumā, jo komandas jau no paša spēles sākuma aizvadīja sīvu cīņu. Tomēr nedaudz veiksmīgāk pirmo puslaiku noslēdza līdzšinējā pasaules čempione Dānija, Ēģiptes handbolistiem dodoties pārtraukumā ar trīs vārtu deficītu (16:13).

Otrajā puslaikā mājiniekiem izdevās atgūt zaudēto un sagādāt nervus kutinošu cīņu puslaika beigās. Īsi pirms spēles beigām ēģiptiešiem izdevās izlīdzināt rezultātu (28:28). Līdz spēles beigām atliekot vien 30 sekundēm, ēģiptiešiem izdevās veiksmīgi darboties aizsardzībā, tādējādi izcīnot iespēju aizvadīt pēdējo uzbrukumu spēles pamatlaikā, kas varēja rezultēties ar minimālu uzvaru.

Tomēr Ēģiptes izlase veica neveiksmīgas maiņas, pārkāpjot skaitliskā sastāva daudzumu laukumā un tādējādi nopelnot divu minūšu noraidījumu. Līdz ar to, bumba pārgāja Dānijas izlases kontrolē.

Daudziem Ēģiptes handbola izlases faniem šāds pavērsies, šķiet, uz brīdi aizsita elpu, tomēr dāņiem neizdevās realizēt precīzu metienu. Līdz ar to, pamatlaiks spēlē noslēdzās neizšķirti ar rezultātu 28:28, un komandas turpināja cīņu pagarinājumā.

Tāpat kā pirmajā puslaikā, pagarinājuma pirmo pusi nedaudz veiksmīgāk aizvadīja līdzšinējie čempioni – Dānijas handbolisti –, pēc piecām minūtēm izvirzoties vadībā ar diviem vārtiem (31:29).

Vēl viena drāma sekoja pagarinājuma noslēgumā, kad tikai dažas sekundes pirms spēlēs beigām Dānijas handbolisti bija vadībā ar minimālu pārsvaru (34:33). Dānijas izlase kontrolēja bumbu, kamēr līdz pagarinājuma beigām bija atlicis mazāk par 15 sekundēm, tāpēc pasīvi uzbruka.

Tiesnešu redzējumā uzbrukums bija pārāk pasīvs, tāpēc vien pāris sekundes pirms spēles beigām tiesneši lēma svilpt par pasīvu uzbrukumu. Tas nozīmēja, ka Dānijas handbolistiem bija jāatdod bumba mājiniekiem. Īsi pēc svilpes Dānijas handbolists Mikels Hansens izdarīja piespēli savam komandas biedram, taču tas nozīmēja, ka par spēles kavēšanu viņš nopelnīja sarkano kartīti. Līdz ar to, ēģiptiešiem bija jāizpilda septiņu metru soda metiens, kura rezultatīvā gadījumā atkal sekotu nākamais pagarinājums.

Ēģiptiešu spēlētājam Muhamedam Sanadam izdevās šo soda metienu realizēt, tādējādi viņš izlīdzināja rezultātu un aizveda savu komandu otrajā spēles pagarinājumā. Jāatzīmē, ka Dānijas spēlētājs Mikels Hansens, kurš ir viens no līderiem, pēc šīs spēles epizodes uz notiekošo otrajā pagarinājumā varēja noskatīties vien no skatītāju tribīnēm.

Otrajā pagarinājumā abos vārtos veiksmīgi darbojās vārtsargi. Vien pāris sekundes pirms beigām vienīgos vārtus visa pagarinājuma laikā bija guvuši ēģiptieši (34:35). Tomēr atkārtojās tas pats scenārijs, kas norisinājās pirmā pagarinājuma beigās, tikai šoreiz spēli kavēja Ēģiptes handbolists. Tas nozīmēja, ka spēles rezultāts atkal tika izlīdzināts ar soda metiena palīdzību.

Līdz ar to, nākamais solis, lai izšķirtu spēles iznākumu, bija pēcspēles metienu sērija. Šeit gan neveiksmīgāki bija Ēģiptes handbolisti, negūstot vārtus pirmajā izdarītajā metienā. Arī dāņiem neizdevās viens metiens, tomēr ēģiptieši kļūdījās vēlreiz, un tas nozīmēja, ka uzvaru svinēja Dānijas handbolisti ar rezultātu 39:38.