TENAX pret “Celtnieku”: favorītu, “diriģentu” un labāko vārtu guvēju duelis

03.04.2021 10:07

Latvijas SynotTip handbola virslīgā pārtraukums sezonas vidū sanāca garāks nekā tas parasti ir starp sezonām un komandām praktiski otro reizi nācās sākt turnīru. Garās pauzes laikā notika dažas pārmaiņas komandu sastāvos,MSĢ/LAT-2004 jeb jauniešu izlases spēlētāji “sadalījās” pa klubiem, jo šī komandu čempionātu ierobežojumu dēļ nevar turpināt. Dažādas bija komandu un atsevišķu spēlētāju iespējas garajā pauzē trenēties un tāpēc ne visus pirmos rezultātus pēc pārtraukuma var saukt par objektīviem, taču nekādi apstākļi nemazina nozīmi spēlei, kurā tiekas Dobeles TENAX un Rīgas “Celtnieks” – pēdējo gadu un pašreizējie galvenie pretendenti uz titulu. Sestdien plkst. 17 abu spēcīgāko komandu duelis notiks Dobelē (žēl, ka bez skatītājiem).

TENAX un “Celtnieks” šosezon tiksies otro reizi – pirmā riņķa spēlē Rīgā ar 30:28 uzvarēja dobelnieki. “Celtnieks” savstarpējās virslīgas spēlēs (ieskaitot 2019. gada finālsēriju) nav uzvarējis Dobeles komandu jau 8 spēlēs pēc kārtas (divi neizšķirti un 6 zaudējumi). Pašreiz TENAX ir 10 uzvaras 10 spēlēs un 20 no 20 iespējamajiem punktiem, bet “Celtnieks” atpaliek tikai par diviem punktiem (9 uzvaras 10 spēlēs).

Abas komandas sezonu atsāka ar divām uzvarām. TENAX ar 33:18 pārspēja ASK/LSPA un ar 30:23 uzvarēja Vaiņodē, bet “Celtnieks” vispirms ar 42:30 uzvarēja Vaiņodē, bet tad tikai pašās mača beigās izglābās un uzvarēja viesos “Jūrmalas sportu” – 36:34. Jūrmalā rīdzinieki spēlēja pēc principa “tik un tā iemetīsim vairāk” un gandrīz vai tika sodīti par to (turklāt Jūrmalas komandā vēl nebija tās rezultatīvākā spēlētāja Ričarda Jablonska). Lieki teikt, ka Dobelē tamlīdzīgas domas “Celtnieka” spēlētājiem nenāks prātā.

TENAX rindās zem jautājuma ir Egila Politera piedalīšanās un noteikti nespēlēs Viktors Tarasenko, kurš vēl nav atgriezies no Krievijas un nav zināms, kad iebraukšanas ierobežojumu dēļ varēs atgriezties. Pleca operācija veikta Ņikitam Pančenko, bet visi pārējie ir ierindā. “Celtniekam” pēc saaukstēšanās atriezīsies sastāvā komandas otrais rezultatīvākais spēlētājs baltkrievs Aleksandrs Patcikaiļiks un būs arī pamatvārtsargs Raitis Puriņš (pirmajās divās spēlēs pēc pārtraukuma abi nepiedalījās). Nebūs šajā spēlē Mareka Černousova.

Abās komandās pirms čempionāta atsākšanas iekļāvās virkne jaunu un vēl pavisam jaunu (16 gadus vecu) talantīgu spēlētāju, dažus no viņiem, iespējams, redzēsim laukumā arī favorītu duelī, taču skaidrs, ka spēles likteni izšķirs jau zināmie komandu līderi.Šajā ziņā īpašu interesi izraisa abu komandu galveno spēles diriģentu un rezultatīvāko vārtu guvēju duelis – Māris Veršakovs (TENAX) pret baltkrievu Alekseju Haisu (“Celtnieks”). Pēc čempionāta atsākšas Haisa ir guvis 22 vārtus, bet Veršakovs – 20 vārtus, visas sezonas rezultatīvāko spēlētāju sarakstā Haisa ir pārliecinošs līderis un tuvojas 100 gūtu vārtu robežai (92/24 no tiem ar 7 m soda metieniem), bet Veršakova rēķinā ir 59/25 gūti vārti, kas dod 5. vietu rezultatīvāko spēlētāju sarakstā (priekšā vēl ir Patcikaiļiks – 78/1, Endijs Kušners no Ludzas “Latgols” – 70/12 un Oskars Pāvils no “Vaiņodes” – 66/24). Tiesa, dažās no aizvadītajām spēlēm pirms pārtraukuma Māris laukumā pavadīja mazāk laika. COVID-19 seku dēļ viņš nevarēja palīdzēt Latvijas izlasei 2022. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlē ar Baltkrieviju, taču tagad izskatās, ka Māris atkal ir labā sportiskā formā. Protams, ka daudz izšķirs vārtsargu sniegums (Māris Ozoliņš un Uldis Jansons pret Puriņu un Artūru Buračevski vai Lauri Ozoliņu) un arī pārejo laukuma spēlētāju devums – Nils Miķelsons, Oskars Arājs, Andis Ērmanis, Emīls Kurzemnieks, Antons Šuleiko, Elvijs Lazda (ja varēs spēlēt, tad arī Politers) dobelniekiem, kā arī Rihards Leja, Guntars Lejnieks, Dmitrijs Petuhovs, Artūrs Kļaviņš, Artis Kurmēns un Igors Ignatjevs rīdziniekiem spēj daudz, ko izšķirt. Bet varbūt izcelsies kāds šeit nepieminēts spēlētājs? Abās komandās ir arī tādi.

Pirms abu līderu tikšanās savā starpā spēlēs ASK/LSPA un HK “Vaiņode”, bet pēc līderu dueļa – “Jūrmalas sports” un HK “Ogre”. Trīs no šīm četrām komandām un “Latgols” spēkojas par trešo vietu, bet ASK/LSPA cenšas tikt tām tuvāk. Ludzāniešiem būtisks zaudējums ir Endija Kušnera došanās spēlēt uz Islandi, taču tā ir arī laba iespēja kādam citam ieņemt komandas labākā vārtu guvēja vietu un apliecināt sevi. Pēc pusotra gada pauzes savainojuma dēļ atgriezies sastāvā Normunds Seņkāns un, ja “Latgolam” izdodas sapulcēt visus labākos spēlētājus (pāris no tiem ir nelieli savainojumi), tad par trijnieku ir jācīnās. Ogres komandai ļoti būtisks pastiprinājums ir Toms Lielais, kurš pārnācis no TENAX. Jācer, ka Ogres komandā Tomam izdosies atgūt pārliecību (pirmajā mačā pret “Latgolu” guva 9 vārtus). Spēkošanās aiz abu galveno favorītu mugurām nebūs mazāk spraiga nekā par titulu, tomēr gribētos lai vēl kāda komanda jau tuvākajā nākotnē iesaistās cīņā par pirmo vietu.

Autors: Anatolijs Kreipāns

Video tiešraide: ZRHK Tenax Dobele – Celtnieks Rīga