Latvijas U20 handbolisti sasniedz B divīzijas Eiropas čempionāta finālu

19.07.2024 19:41

Latvijas U20 handbola izlase šodien Kosovas galvaspilsētā Prištinā B divīzijas Eiropas čempionāta pusfinālā spraigā cīņā pieveica Somijas jauniešus (36:31). Svētdien finālā tiksimies ar Slovākiju.

Spēle iesākās ar somu uzbrukumu, kurā mūsu vārtus veiksmīgi nosargāja Latvijas U20 izlases vārtsargs Niks Lagzda, bet uzreiz pēc tam spēles rezultātu atklāja Valdis Kalniņš.

Latvija spēles pirmajā daļā spēja noturēties vismaz minimālā vadībā, vairākkārt panākot arī trīs vārtu pārākumu. 23. minūtē somi pietuvojās viena precīza metiena attālumā (9:10), taču līdz puslaika beigām latviešiem izdevās atgriezties trīs vārtu vadībā (15:12).

Otrajā spēles daļā Latvija izvirzījās pat piecu vārtu atstatumā. Somi nervus pakutināja spēles nobeigumā. Vēl 57. minūtē pretinieks atradās divu vārtu deficītā (30:32), tomēr Latvijas handbolistu 4:1 vārtu izrāviens atlikušajā laikā nodrošināja ceļazīmi uz Eiropas čempionāta finālu.

Latvijas U20 izlases galvenais treneris Arnolds Straume: “Lieliska uzvara. Ļoti labi sagatavojāmies spēlei un domāju, ka plānu izpildījām. Pirmajā puslaikā varējām dabūt labāku rezultātu, bet puiši ir lieli malači. Parīt atkal pret slovākiem. Gatavojamies un atbalstiet!”

Latvijas U20 izlases spēlētājs Jevgeņijs Rogonovs: “Galvenais faktors bija mūsu noskaņošanās spēlei. Bija plāns kārtīgi uzsākt un neļaut somiem sajust spēles garšu. Atdeve džekiem bija uz visiem 100. Strādājam kā viens mehānisms un izpildījām spēles plānu. Šodien varam vēl par to priecāties, bet rīt jau treniņš un noskaņošanās finālam. Kā nekā, darbs vēl nav pabeigts!”

Latvijas U20 izlases spēlētājs Valdis Kalniņš: “Biju fiziski gatavs šai spēlei, tāpat kā komanda. Apzinājāmies, ka būs smagi. Spēle ritēja bez lieliem izrāvieniem. Protams, ka jau pirms spēles bija pārliecība, ka varam uzvarēt, jo tiešām bijām gatavojušies un analizējuši video. Izpildījām trenera norādījumus. Komanda bija savā vietā un atbalstīja, kad bija nepieciešams. Paldies viņiem par to!”

Deviņus vārtus Latvijas izlases rindās guva par spēles vērtīgāko spēlētāju atzītais Valdis Kalniņš un komandas kapteinis Rauls Erlends Serafimovičs. Ar pieciem vārtiem sešos metienos atzīmējās Jevgeņijs Rogonovs.

Somija – Latvija 31:36 (12:15)
Latvija – Kalniņš 9/10, Serafimovičs 9/12, Rogonovs 5/6, Misulis 4/6, Borisovam 3/4, Suharevs 3/4 , Kušners 1/1, Vaškevičs 1/2, Bors 1/4

Latvija B divīzijas čempionātu uzsāka ar divām uzvarām apakšgrupā, grupas kopvērtējumā ierindojoties 1. vietā. Svētdien tika izcīnīta pārliecinoša uzvara pār Lielbritānijas vienaudžiem (46:21), bet pirmdien spraigā cīņā izdevās apspēlēt Slovākiju (30:26). Savukārt trešdien Latvija izcīnīja vēl vienu pārliecinošu panākumu, ceturtdaļfināla spēlē pār Lietuvu (43:31).

Šodien Lietuvas jaunatnes izlase ar 34:35 piekāpās Turcijai, bet Igaunija ar 28:18 uzvarēja Kosovu. Svētdien lietuviešiem spēle par 7. vietu pret Kosovas vienaudžiem, bet igauņi dosies cīņā par 5. vietu pret Turciju.

Šajā čempionātā delegāta pienākumos devies Latvijas delegātu un tiesnešu korpusa pārstāvis Zigmārs Sondors.

Eiropas čempionāta spēles pieejamas tiešraidēs www.ehftv.com.

Latvijas U20 B divīzijas Eiropas čempionāta spēļu grafiks un rezultāti

DatumsSpēlePosmsLaiksRezultāts
14.07.Lielbritānija – LatvijaD grupa20.0021:46 (7:22)
15.07.Latvija – SlovākijaD grupa17.4530:26 (11:13)
17.07.Latvija – LietuvaCeturtdaļfināls13.1543:31 (19:14)
19.07.Somija – LatvijaPusfināls17.4531:36 (12:15)
21.07.Latvija – SlovākijaFināls19.45

Latvijas U20 vīriešu handbola izlases sastāvs spēlei pret Somiju

Vārtsargi – Niks Lagzda (MSĢ), Ilvars Reinholds (ASK Zemessardze/LSPA);

Kreisie malējie – Kristers Suharevs (ZRHK TENAX Dobele), Emīls Vilsons (MSĢ);

Kreisie ārējie – Einārs Borisovs (MSĢ), Oskars Bisenieks (ZRHK TENAX Dobele);

Līnijas – Sandis Vaškevičs (MSĢ), Jevgeņijs Rogonovs (BM Villa de Aranda, Spānija), Gustavs Batņa (HK Ogre/HYDROX);

Saspēles vadītāji – Rauls Erlends Serafimovičs (Stralsunder HV, Vācija), Elgars Kušners (MSĢ), Rihards Bisters (HK Ogre/HYDROX);

Labie ārējie – Valdis Kalniņš (MSĢ);

Labie malējie – Mārtiņš Misulis (MSĢ), Andis Bors (MSĢ), Krists Vidzis (ASK Zemessardze/LSPA).

Oficiālās personas

Galvenais treneris: Arnolds Straume
Treneris: Ņikita Pančenko
Fizioterapeits: Miķelis Alsbergs

Foto: Jerry Nicolas / Kosovo Handball Federation