Sandris Veršakovs: “Mūsu mērķiem šajā posmā ir jābūt maksimāliem”

13.01.2022 10:12

Latvijas vīriešu handbola izlase šorīt agri no rīta devās ceļā uz Fēru salām, kur aizvadīs 2023. gada Pasaules čempionāta kvalifikācijas spēles pret Itālijas, Luksemburgas un Fēru salu valstsvienībām.  Tāpat 22. un 23. janvārī Dobelē notiks abas, pret Bulgārijas izlasi, pārceltās EHF EURO 2024 kvalifikācijas spēles, kas nozīmē, ka Latvijas izlasei priekšā piecas spēles 10 dienās.

Pirms komandas došanās ceļā, par aizvadīto sagatavošanos posmu un gaidāmajām spēlēm, savās pārdomās dalījās Latvijas izlases galvenais treneris Sandris Veršakovs un komandas līderis Dainis Krištopāns.

Komandas treneris Sandris Veršakovs stāsta, ka atcelto spēļu dēļ, komanda ir piedzīvojusi nelielus pārbaudījumus, bet tāpat treneris atzīst, ka komanda tos veiksmīgi ir pārvarējusi. “Kopējais cikls bija sadalīts trīs posmos – Domes Kauss, spēles pret Bulgāriju un Fēru salas, kā zināms, viens no posmiem pēdējā brīdi izkrita, protams, ka tas bija grūti, jo komanda gan morāli, gan fiziski gatavojas konkrētam mērķim. Tas bija neliels pārbaudījums gan treneriem, gan spēlētājiem– īsā mirklī pārslēgties uz nākamo mērķi. Tikām mazliet ‘’izsisti no sliedēm”, bet uzskatu, ka veiksmīgi tikām atpakaļ ierindā un jau nākamajā dienā sākām gatavoties Fēru salām.”

Treneris atzīst, ka spēļu atcelšana ietekmēja ne tikai organizatoriskos jautājums, bet arī spēlētājus un trenerus. “Daudziem spēlētājiem pārbaudījums bija arī plānu maiņa un fakts, ka visu sagatavošanās posmu aizvadījām Dobelē, kur trenējāmies un dzīvojām kopā viesnīcā. Ir spēlētāji, kuri nav pieraduši trenēties, teiksim tā, šādā profesionālā līmenī. Tas savukārt mums treneriem bija izaicinājums sabalansēt treniņus tā, lai kādām nebūtu par maz, bet kādam par daudz slodzes.”

Sandris pauž gandarījumu, ka sagatavošanās posma laikā izdevās aizvadīt pārbaudes spēli ar Lietuvas izlasi, tas bija noderīgi ne tikai taktiski un fiziski, bet arī psiholoģiski. “Labi, ka izdevās nospēlēt pārbaudes spēli ar Lietuvas izlasi, kas bija starpposms, kur varējām sevi pārbaudīt, kā esam sagatavojušies un kam esam gatavi. Kopumā garais sagatavošanas posms ir vērtējams ar pozitīvu zīmi un cerams, ka, tas palīdzēs sasniegt mūsu mērķus Fēru salās.”

Par mērķiem treneris ir tiešs. “Neesmu to slēpis un uzskatu, ka mūsu mērķiem šajā posmā ir jābūt maksimāliem, tas ir – abās kvalifikācijas iekļūt nākamajās kārtās.”

Lai gan šobrīd priekšā ir spēles Fēru salās, komandas galvenais treneris jau plāno nākamās nedēļas nogales spēles Dobelē pret Bulgāriju un ieskicē tuvāko nākotni. “Mazliet kā no skaidrām debesīm nāca ziņa, ka spēles ar Bulgāriju ir jāizspēlē līdz 26. janvārim. Veiksmīgi izdevās vienoties, ka abas spēles tiek aizvadītās Dobelē, zālē, kurā trenējamies jau kopš aizvadītā gada 20. decembra. Mīnuss tāds, ka mēs būsim jau nospēlējuši trīs spēles, trīs dienās, vēl pārlidojums, mums ļoti ātri jābūt atkal gataviem doties laukumā pret bulgāriem. Ir skaidrs, ka pēc Fērām spēlētājiem dosim nelielu atpūtu un kopā atkal sanāksim dienu pirms spēlēm pret Bulgārijas izlasi, atkārtosim nianses, kuras tika gatavotas tieši spēlēm pret viņiem. Iespējams, uz šīm spēlēm mums pievienosies vēl kādas spēlētājs, piemēram, Māris Veršakovs.”

Šodien komanda ir ceļā uz Fēru salā, par plāniem Fērās, Sandris saka: “Pēc ceļa uz Fēru salām aizvadīsim vēl vienu treniņu kopā, kur jau saliksim kopā pēdējās nianses un dosimies cīņā.”

Savukārt Latvijas izlase līderis Dainis Krištopāns pēc sagatavošanās posma jūt mazu nogurumu, bet ir priecīgs par komandas pašatdevi un pēdējā spēlē rādīto sniegumu. “Šobrīd pašsajūta ir laba, ir mazliet sakrājies nogurums, arī no tā, ka ilgu laiku bijām Dobelē un bija iestrādājusies neliela rutīna un maršruts – ‘viesnīca, zāle’ – ‘zāle, viesnīca’. Komanda ir ļoti koncentrējusies darbam, daudz strādājām pie taktikas, tāpat pie individuālajām lietām un fiziskās sagatavotības. Trešdien tika aizvadīts pēdējais treniņš Latvijā, galvas visiem ir pilnas ar informāciju, tagad ir lidojuma diena, kad varam visu ‘sagremot’ un ‘salikt pa plauktiņiem’.”

Uz jautājumu par to, kuri pretinieki ir Latvijas izlasei “pa zobam” un kurās spēlēs Latvijas izlases vadošie spēlētāji varētu iegūt nelielu atelpas brīdi, Dainis saka: ”Manuprāt, ļoti svarīgi ir sevi pilnībā ‘izlikt’ jau pirmajā spēlē pret itāļiem, protams, arī pārējie pretinieki ir uzvarami. Redzēsim, tas ir turnīrs, turnīros parasti notiek dažādi pārsteigumi, bet turnīri nekad nav viegli. Mums svarīgi ir izmantot katru iespēju rezultātā ‘atrauties’, lai varētu atpūtināt mūsu pamatsastāva spēlētājus, ja to spēsim, tas būs liels ieguvums.”

Kopumā Dainis ir pozitīvi noskaņots gan par komandu, gan par komandas iespējām. “Komanda ir draudzīga, tagad mums priekšā ir piecas spēles 10 dienās, izvēles mums nav, jābrauc un jācīnās. Manas sajūtas par komandu ir labas, protams, ir pieredzes trūkums, noteikti pietrūks Ingars un Māris. Ļoti patika pēdējā draudzības spēle pret Lietuvas izlasi, ļoti labi nospēlējām, komanda sevi parādīja no labākās puses, tādēļ ceru, ka šo savu pusi mēs ņemam līdzi un izmantosim Fēru salās.”

Šobrīd EHFTV mājas lapā publicētā informācija liecina, ka spēles būs iespējams vērot EHFTV – https://ehftv.com/home.

Latvijas izlases sastāvs PČ kvalifikācijas spēlēm Fēru salās

UzvārdsVārdsKomandaDzimšanas gadsPozīcija
1.PančenkoŅikitaZRHK Tenax Dobele1999CB/RW
2.MiķelsonsNilsZRHK Tenax Dobele1994CB/LW
3.TuminskisAustrisZRHK Tenax Dobele1990CB
4.KurzemnieksEmīlsZRHK Tenax Dobele1998LB
5.KreicbergsNilsZRHK Tenax Dobele1996LB
6.KrištopānsDainisParis Saint-Germain1990RB
7.BorodovskisElvijsTSG Hassloch1987RB
8.KukšaEdgarsOHV Aurich1990GK
9.PuriņšRaitisASK/LSPA1988GK
10.KuģisArtūrsHK Varberg1992GK
11.ĒrmanisAndisZRHK Tenax Dobele1990RW
12.UsānsLinardsSK Latgols2003RW
13.MeikšānsArtūrsPolva Serviti1998PV
14.ŠuleikoAntonsZRHK Tenax Dobele2000PV
15.PolitersEgilsZRHK Tenax Dobele1990PV
16.OzolsKristers RihardsASK/LSPA1998LW
17.ArājsOskarsZRHK Tenax Dobele1990LW
18.LejaRihardsHK Ogre1992LW
19.GrebeņņikovsRenārsSK Latgols2003LW

Galvenais treneris: Sandris Veršakovs
Treneris: Andrejs Narnickis
Fizioterapeite: Agate Ādiņa
Delegācijas vadītāja: Ivita Asare

Latvijas izlases spēļu kalendārs

DatumsLaiksKomandasVieta
14.01.19.00Latvija – ItālijaFēru salas (PČ kval.)
15.01.19:00Latvija – LuksemburgaFēru salas (PČ kval.)
16.01.20:00Fēru salas – LatvijaFēru salas (PČ kval.)
22.01.17:40Latvija – BulgārijaDobeles sporta centrā (EURO2024 kval.)
23.0114:45Bulgārija – LatvijaDobeles sporta centrā (EURO2024 kval.)

Foto: Anna Kostenko