Treneris Čutura nosauc Latvijas izlases sastāvu spēlei pret Franciju

11.10.2022 19:43

Latvijas vīriešu handbola izlase ir noslēgusi treniņnometni Rīgā un jau rīt agri no rīta dosies ceļā uz Francijas pilsētu Puatjē, kur aizvadīs 2024. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēli pret spēcīgo un titulēto Francijas izlasi.

Latvijas izlase aizvadītajos mēnešos ne tikai nokļuvusi jauna galvenā trenera rokās, bet arī piedzīvojusi pārmaiņas spēlētāju rindās, šķiet, beidzot tiešām notiek ilgi piesauktā paaudžu maiņa. Nu vairs sastāvā (uz spēlēm pret Franciju un Poliju) atlikuši tikai pāris spēlētāji, kuriem pāri 30 – Edgars Kukša, Raitis Puriņš, Māris Veršakovs un Elvijs Borodovskis. Diemžēl personīgu iemeslu dēļ Latvijas izlasei šajās spēlēs palīdzēt nevarēs Latvijas nacionālās izlases līderis – Dainis Krištopāns, savukārt savainojumu dēļ nedz treniņu procesā, nedz spēlēs piedalīties nevar Guntis Piļpuks, Endijs Kušners un Antons Šuleiko.

Kā sarunā ar Latvijas Handbola federāciju atzina izlases galvenais treneris Davors Čutura (Davor Čutura), viņš saglabā savu pozitīvo attieksmi un ir gatavs kopā ar Latvijas vīriešu izlasi sasniegt mazos mērķus un krāt pieredzi, kura ne vienmēr ir viegla.

“Jūtamies labi, galvenais, spēlētāji ir veseli un gatavi spēlei. Latvijas handbolā notiek pārmaiņas – šīs ir jauns sākums, komandai pievienojas jauni spēlētāji, un šobrīd mēs cenšamies atrast labāko veidu, kā savstarpēji sadarboties.

Šonedēļ mūs gaida divas grūtas spēles – vispirms ar vienu no pasaules labākajām handbola izlasēm Franciju un vēlāk ar strauji augošo un attīstību piedzīvojošo Poliju. Mēs nedzīvojam ilūzijās; uz šīm divām spēlēm raugāmies reāli. Mums ir savi mazie mērķi, kuri ir jāsasniedz pret katru no šīm komandām, lai sasniegtu ko lielāku. Mēs virzāmies soli pa solim.

Šoreiz izlasei palīdzēt nevarēs Dainis Krištopāns, taču uzskatu, ka uzvarēt var tikai komanda un spēlētājam ir jācenšas darīt visu iespējamo un padarīt citus komandas biedrus labākus gan laukumā, gan ārpus tā, it īpaši, ja individuāli tik spēcīgais spēlētājs kā Dainis nav sastāvā. Mēs virzāmies uz priekšu, šis ir mūsu pirmais solis un noteikti viena no grūtākajām pieredzēm, taču mums ir jāpaliek pozitīviem un kā vienotai komandai.”

Spēle pret Francijas valstsvienību norisināsies ceturtdien, plkst. 22.10 pēc Latvijas laika. Tiešraidē to iespējams vērot EHF TV – https://ehftv.com/home.

Savukārt svētdien Latvijas vīriešu izlase aizvadīs spēli Valmieras Olimpiskajā sporta centrā, kur mūsu handbolistu pretinieki būs Polijas izlase. Šīs spēles sākums 15:10. Spēles tiešraide kanālā LTV7 vai klātienē. Biļetes iespējams iegādāties – https://www.bezrindas.lv/lv/men-s-ehf-euro-2024-kvalifikacijas-speles-handbola/10999/.

Līdz šim ar abām komandām esam tikušies divas reizes. 1993. gadā aizvadījām divas kvalifikācijas spēles ar Polijas izlasi. Abās spēlēs piedzīvoti zaudējumi ar 19:36 un 12:27. Savukārt 2010. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēs pret Franciju piedzīvojām vienu zaudējumu (22:34), un vienu reizi pretinieku pārspējām – 27:24. No tiem spēlētājiem, kuri spēlēja pret Francijas izlasi, Latvijas izlases sastāvā arī šobrīd sarakstos atrodami tikai divi uzvārdi – Elvijs Borodovskis un Arnolds Straume, kurš nu jau trenera ampluā. 2009. gada spēlēs pret Franciju, uzvaras mačā Arnolds guva sešus vārtus, kļūstot par otro rezultatīvākos spēlētāju komandā, tūlīt aiz Valda Gūtmaņa.

Latvijas izlases sastāvs spēlei pret Francijas izlasi

Nr.p.k.UzvārdsVārdsPozīcijaDzimšanas gadsKomanda
1.JuzupsRičardsLW2004ZRHK Tenax/Dobele
2.KurzemnieksEmīlsLB1998ZRHK Tenax/Dobele
3.MiķelsonsNils AivisLB/CB1994ZRHK Tenax/Dobele
4.KreicbergsNilsLB/CB1996ZRHK Tenax/Dobele
5.GeislersRalfsLB/CB2003Team Handball Lippe II
6.VeršakovsMārisCB1986SSV Brixen
7.SerafimovičsRauls ErlandsCB2004MSĢ
8.MeikšānsArtūrsPV1998Polva Serviti
9.RogonovsJevgēņijsPV2004MSĢ
10.Stepuļenoks – StukanovsMārtiņšPV1998ASK Zemessardze/LSPA
11.BorodovskisElvijsRB1987HK Ogre/Hydrox
12.UsānsLinardsRW2003ZRHK Tenax/Dobele
13.PančenkoŅikitaRW1999ZRHK Tenax/Dobele
14.PuriņšRaitisGK1988ASK Zemessardze/LSPA
15.KukšaEdgarsGK1990OHV Aurich
16.ĻebedevsRolandsGK1996Hordur

Komandas galvenais treneris: Davor Čutura
Treneris: Alvaro Senovilla Estebans
Treneris: Arnolds Straume
Fizioterapeite: Jekaterina Liepiņa