Kur nākamo sezonu aizvadīs Latvijas handbolisti ārzemēs?

22.08.2024 13:10

Starpsezonu laiks ir pārmaiņu laiks daudzos klubos un arī vairāku mūsu ārzemēs spēlējošo handbolistu karjerās pavērušās jaunas durvis – parakstīti jauni līgumi vai pieņemts lēmums palikt esošajās komandās.

Ludzā dzimušais Dainis Krištopāns jaunajā sezonā turpinās savu karjeru Vācijas 1. Bundeslīgas klubā “MT Melsungen”, ar kuru parakstījis līgumu līdz 2027. gadam. Pirms tam viņš trīs sezonas pārstāvēja spēcīgo Čempionu līgas klubu – Parīzes “Saint-Germain” Francijā.

Dainim pirmssezonā paspēts veiksmīgi aizvadīt vairākas pārbaudes spēles. Izbraukumā uzvarētas divas Portugāles vienības, ar 31:25 (16:15) “SL Benfica Lissabon” un ar 34:33 (21:18) “FC Porto”. Ar 34:24 (16:14) pārliecinoši apspēlēta Spānijas komanda “BM Nava”, bet ar 30:30 (15:17) nospēlēts neizšķirti pret latvieša Renāra Uščina pārstāvēto “TSV Hannover-Burgdorf”, kā arī uzvarētas “VFL Eintracht Hagen” (31:27) un “MT Melsungen 2” komandas (46:22).

© MT2024 Käsler Werbeagentur | Dainis Krištopāns un “MT Melsungen” kluba spēlētāji pēc savstarpējā dueļa

Ar Vāciju savu karjeru jaunajā sezonā turpinās saistīt arī Valkovsku ģimene. Jānim Pāvelam Valkovskim līdz 2026. gadam spēkā līgums ar Vācijas 2. Bundeslīgas komandu “HSC 2000 Coburg”, savukārt darbu trenera amatā kluba A-junioru līgas komandā jau sesto sezonu turpinās Margots Valkovskis, bet kā spēlētājs savu sportista karjeru aizvien attīstīs 18 gadus jaunais Leonards Valkovskis.

Kopā ar Leonardu A-junioru līgas “HSC 2000 Coburg” komandā spēlē arī Latvijas U18 izlases spēlētājs Marks Lilienfelds.

Savukārt Vācijas kluba “GWD Minden” A-junioru līgas komandas rindās arī jaunajā sezonā turpinās spēlēt Latvijas U18 izlases vārtsargs Erlens Klešniks, bet viņa tēvs Evars Klešniks turpinās darbu 2. Bundeslīgas komandas otrā trenera amatā.

Pagarināti līgumi jau esošajās komandās arī citiem Latvijas nacionālās izlases spēlētājiem.

Vācijas Ziemeļrietumu reģiona 3. līgas komandā “OHV Aurich” jau sesto sezonu turpinās spēlēt vārtsargs Edgars Kukša, bet trešo sezonu “Team HandbALL Lippe II” rindās aizvadīs kreisās ārējās pozīcijas spēlētājs Ralfs Geislers.

Iepriekšējā sezonā “OHV Aurich” finišēja 9. vietā, savukārt labāku sniegumu uzrādīja Geislera komanda, kas sezonu noslēdza 6. vietā sešpadsmit komandu konkurencē.

Savukārt Ziemeļaustrumu reģiona 3. līgas komandas “Stralsunder HV” sastāvā turpinās spēlēt saspēles vadītājs Rauls Erlends Serafimovičs. Iepriekšējo sezonu komanda noslēdza 9. vietā starp 16 komandām.

© Team HandbALL Lippe | Ralfs Geislers un “Team HandbALL Lippe II” komanda

Četrkārtējais Igaunijas čempions Artūrs Meikšāns un iepriekšējās sezonas Baltijas vicečempions arī nākamajā sezonā pārstāvēs “Polva-Serviti” komandu. Šosezon komandai priekšā ne vien vietējais čempionāts un Baltijas līga, bet arī Eiropas Kausa izcīņa. Viņi, tāpat kā Latvijas čempionvienība ZRHK “Tenax Dobele” sacensību uzsāks kvalifikācijas 2. kārtā, pret Nīderlandes vienību “JD Techniek Hurry-up”.

Meikšānam nedēļas nogalē pārbaudes turnīrs “Polvas kauss 2024” komandas mājas laukumā pret Igaunijas vienību “HC Kehra/Pulp&Paper”, Lietuvas “HC Amber” un Latvijas “HK Ogre/Hydrox”.

Vēl uz gadu līgumu ar Islandes 2. līgas Grill 66 klubu “Hordur” parakstījis centra pozīcijas spēlētājs Endijs Kušners. Nedēļas nogalē “Hordur” pieagušo un U16 jauniešu komandas aizvadīs pārbaudes turnīru Dobelē, tomēr Endijam aizrit ilgstošs atlabšanas periods pēc traumas, kas liegs doties laukumā arī vēl sezonas ievadā.

Villa de Aranda” komandā, bet pavisam jauns un svarīgs izaicinājums jaunajā sezonā sagaida līnijas spēlētāju Jevgeņiju Rogonovu. Aizvadītajā sezonā, pēc ne tik veiksmīga sezonas sākuma Spānijas 2. līgā (Devision de Honor Plata), viņam ar komandu izdevās izcīnīt paaugstinājumu uz augstāko līgu ASOBAL.

Arī Rogonovs un viņa komanda aktīvi gatavojas jaunajai sezonai treniņnometnē. Ar panākumiem aizvadītas četras pārbaudes spēles pret dažāda līmeņa komandām – ar 35:32 uzvarēta 2. līgas komanda “BM Sinfin”, ar 20:19 un ar 37:24 3. līgas komanda “BM Soria”, kā arī ar 18:11 augstākās līgas komanda “BM Nava”.

© Tubos Aranda Villa de Aranda | Jevgeņijs Rogonovs un “Villa de Aranda” komanda piemiņas kausa turnīrā

Leģionāru pulciņam pievienojies 21 gadu jaunais kreisās ārējās pozīcijas spēlētājs Eduards Malahovs, kurš pērn decembrī pārbaudes turnīrā Ludzā piedzīvoja debiju Latvijas izlasē un guva vienus vārtus. Malahovs no “SK Latgols” komandas pārgājis uz Norvēģijas 1. līgas komandu “Bergsoy“, kuru iepriekšējās trīs sezonas pārstāvēja Raivis Gorbunovs.

Savukārt centra pozīcijas spēlētājs Gorbunovs pats devies uz Vāciju, kur līdz 2026. gadam vienojies ar 2. Bundeslīgā iekļuvušo klubu “HSG Konstanz“. Raivim kopā ar jauno komandu aizvadītas jau vairākas pārbaudes spēles gan Vācijā, gan Austrijā.

24. augustā cīņu Vācijas kausa izcīņas pirmajā kārtā (DHB-Pokal) uzsāks “HSG Konstanz” pret “HC Elbflorenz 2006” vienību un “HSC 2000 Coburg” pret “TuS Ferndorf”. Savukārt Krištopāna komanda kausa izcīņu iesāks otrajā kārtā oktobrī.

© HSG Konstanz | Raivis Gorbunovs un “HSG Konstanz” komanda

Pēc veiksmīgas sezonas ZRHK “Tenax Dobele” rindās, izcīnot čempionu titulu Latvijā un Baltijā, ārzemēs atkal atgriezies Māris Veršakovs. Viņš kopā ar ģimeni devies uz dzīvi Šveicē, kur pievienojies 3. līgas klubam “Fortitudo Gossau“. Paralēli handbolam darbosies kā fizioterapeits.

Jaunā vietā handbola karjeru attīstīt devies arī Roberts Rancāns. Šoreiz uz gadu parakstīts līgums ar Austrijas HLA Meistarlīgas “HC Linz AG” klubu, kurā savulaik spēlējis arī viens no labākajiem Latvijas handbolistiem un arī bijušais Latvijas nacionālās vīriešu izlases treneris Uģis Vikštrems.

Iepriekšējo sezonu Austrijas čempionātā “HC Linz AG” noslēdza ar zeltu, kas ir augstākais kluba sasniegums pēdējo 28 gadu laikā.