Linda Bogdanova turpina “EHF Master Coach” mācības

01.08.2022 10:37

Salaspils SS trenere Linda Bogdanova turpina mācības un ir spērusi soli tuvāk “EHF Master Coach” kursu noslēgumam. Otrais “EHF Master Coach” mācību modulis norisinājās paralēli jūlijā notiekošajam M20 EHF EURO Portugāles pilsētā Porto. Lūdzām Lindai pastāstīt par Porto pavadītajām dienām un mācībām, cik tālu Linda ir tikusi un kas procesā vēl ir atlicis.

Linda stāsta: ““EHF Master Coach” otrais modulis norisinājās M20 EHF EURO čempionāta laikā, līdz ar to vakarpusē varējām apmeklēt čempionāta spēles. Ja salīdzina ar pirmo moduli, kurš norisinājās janvārī, šajā modulī, mēs treneri, jau zinājām, kam gatavoties un mācību grafiks nešķita tik intensīvs. Arī komunikācija angļu valodā risinājās raiti, tādēļ aktīvi iesaistījāmies grupu darbos. Šoreiz uzsvars tika likts uz team dynamics (komandas dinamika) un to kā, tas ietekmē komandas modeli un sniegumu. Kā veidot komandas kultūru un identitāti, lai tā laukumā gūtu panākumus. Liels uzsvars tika likts uz komunikāciju starp treneri, spēlētājiem un komandu, kā arī pretinieka komandas spēles analīzi. Tāpat uzklausījām un iesaistījāmies diskusijās par tiesnešu – treneru komunikāciju, kuru mums vadīja portugāļu tiesneses Marta un Vania Sa ( IHF/EHF kategorija). Piedalījāmies lekcijās par traumu profilaksi, kā arī ne tikai teorētiski, bet arī praktiski apguvām vārtsargu speciālo iesildīšanos pirms treniņa un spēles, ko vadīja Vanja Radič (Vanja Radic).”

Šajā modulī treneri daudz vairāk tika iesaistīti praktiskajās nodarbībās. “Mums bija jāvada arī praktiskās nodarbības. Tikām sadalīti sešās grupās, un mums bija jāvada treniņš Porto apgabala izlases spēlētājiem. Tas bija diezgan liels izaicinājums, jo bija liela vecuma amplitūda (16-19 gadi) un lielai daļai spēlētāju angļu valoda nebija stiprā puse. Es biju vienā grupā ar ungāru treneri, mūsu uzdevums bija vadīt iesildīšanos un izdomāt vingrinājumus individuālajai aizsardzībai. Tika dota stunda laika, lai sagatavotos treniņam, un maksimālais laiks treniņa vadīšanai bija 25 minūtes. Viss izdevās labi, pēc nedēļas, kad viss par un ap handbolu ir tikai angļu valodā, droši var pat treniņu novadīt, ne savā dzimtajā valodā. Tāpat bija praktiskās nodarbības pludmales handbolā, kā arī bija iespēja skatīties, kā notiek ratiņkrēsla handbola treniņš.”

Savukārt uz jautājumu, kas vēl Lindai šajā mācību procesā ir atlicis, viņa atbild: “Tagad līdz augusta vidum jāpabeidz iesāktais Master Coach Thesis, ko rakstu par U17 meiteņu izlases sniegumu pagājušajā vasarā, startējot EHF European Championship Lietuvā. Trešā moduļa laikā, kurš norisināsies novembrī Slovēnijā (Womens EHF EURO 2022 laikā), šis darbs būs jāaizstāv, kā arī paplašināsim zināšanas lekcijās, un pilnveidosim komunikāciju ar medijiem.”

Noslēgumā Linda piebilst: “Vēlos teikt, ka šī ir fantastiska pieredze un iespēja iegūt papildu zināšanās, dalīties pieredzē ar citu valstu treneriem un paplašināt savu kontaktu loku. Mūsu šī gada grupā pārsvarā ir treneri, kuri strādā tieši ar jauniešu komandām, līdz ar to ir daudz kopīgu lietu, par kurām diskutēt.”